Punktlighet på järnväg
Statistik om punktlighet i persontrafiken på järnväg i Sverige.
I statistiken finns uppgifter om persontåg, såväl antal planerade, anordnade som inställda tåg, men även hur många som kom fram i tid respektive blev försenade. Statistiken visar på förhållandet vid tågens slutstationer.
Den centrala variabeln för innehållet i statistikens innehåll är RT - Rätt i Tid. RT-måttet beskriver andelen framförda tåg som har ankommit till sin slutstation i tid eller inom en viss tidsram. Statistikens användare ges här en viss möjlighet att själva avgöra när ett tåg ska anses vara i tid genom att flera olika tidspåslag på RT presenteras.
Årlig fastställd statistik - 2024
Rekordlåg punktlighet för framförda persontåg 2024
Under 2024 anlände 87,1 procent av de framförda tågen till sin slutstation högst fem minuter efter tidtabell. Detta markerar den lägsta årsnoteringen för punktlighet för framförda persontåg sedan Trafikanalys började publicera statistik om punktlighet på järnväg, och är för andra gången året i rad under 90 procent.
Drygt 92 procent av de framförda kortdistanstågen ankom till sin slutstation senast fem minuter efter tidtabell. Motsvarande andel för Medeldistanstågen var 83,9 procent. Långdistanstågen, som är betydligt färre i antal, hade 70 procent av de framförda tågen som anlände till slutmålet inom fem minuter.
Ändrat statistiskt mått för punktlighet på järnväg
Trafikanalys har från och med årsstatistiken för 2023 beslutat att lämna det sammanvägda tillförlitlighetsmåttet, STM, som mått på järnvägens tillförlitlighet i redovisningen av statistiken. Detta eftersom dataunderlaget inte längre tillåter en beräkning av det måttet. I den fortsatta publiceringen kommer i stället RT-måttet (Rätt i Tid) att användas.
Införandet av Trafikverkets nya planeringssystem i samband med tågplan 2023 medförde att anordnade tåg och akut inställda tåg inte längre kan redovisas på samma sätt som tidigare. Det leder till stora osäkerheter vid beräkningen av antal planerade tåg dagen innan planerat avgångsdatum, samt antal framförda tåg, båda uppgifterna behövs för att beräkna STM. Därför används istället RT-måttet fortsättningsvis i den officiella statistiken.
Här kan du läsa mer om bytet av mått och hur måtten skiljer sig åt.
Undersökningens omfattning
Undersökningen omfattar persontåg på svenska järnvägsanläggningar, utom tåg på Saltsjöbanan och Roslagsbanan.
Av sekretesskäl redovisas inga uppgifter per operatör eller tågstation. De flesta uppgifter summeras för hela landet eller på olika kategorier av tåg.
Publicering
Statistiken publiceras fem gånger per år. Preliminär statistik publiceras varje kvartal och framställningstiden är cirka en månad. Årsstatistiken innehåller mer detaljerad statistik och publiceras cirka två månader efter årets slut.
Statistiken finns tillgänglig i tabellverk (pdf- och Excelformat) och i Trafikanalys statistikportal. I tabellverken (Excelformat) finns även längre historik än vad som först är synlig, som längst från och med 2013. Klicka på plustecknet ovanför det första året för att se mer. I portalen kan användare själva plocka ut statistik av intresse och ladda ner den i olika format, samt visa den i diagram. Statistiken finns även som öppna data som kan nås via ett API.
Alla användare rekommenderas att alltid hämta sin information från den senast utgivna statistiken, även för tidigare perioder. Detta på grund av att eventuella ändringar i regel inte görs i äldre publikationer.