Institutionella trögheter som påverkar Trafikverkets kostnadskontroll

Brobygge

Över tid har flera granskningar från bland annat Riksrevision uppmärksammat behovet av en förbättrad kostnadskontroll inom den nationella planeringen av transportinfrastruktur. Trots att denna problematik har varit känd under lång tid är det fortfarande en aktuell fråga, som bland annat har lett till att Trafikanalys har fått i uppdrag av regeringen att granska Trafikverkets kostnadskontroll. 

Mot den bakgrunden har Trafikanalys uppdragit åt Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) att genomföra en studie med syftet att ge en fördjupad förståelse för mer grundläggande strukturella hinder för att åstadkomma en förbättrad kostnadskontroll i den långsiktiga planeringen av infrastruktur.

Studien har genomförts som en kvalitativ studie i form av, dels en analys av dokument som varit centrala för arbetet med nationell plan för transportinfrastrukturen, dels semistrukturerade intervjuer med medarbetare och tidigare medarbetare på Trafikverket.

De resultat som har framkommit i VTI:s studie indikerar att förbättrad kostnadskontroll och -styrning inte enbart är beroende av fler eller skarpare styrsignaler. Organisation, regelverk och annan formell styrning har betydelse, men det har även kulturella aspekter som etablerade arbetssätt, värderingar, självbild, med mera. För att kunna utforma ändamålsenliga åtgärder behövs, enligt rapportförfattarna, därför fördjupad kunskap om den styrning som redan finns. Detsamma gäller andra förutsättningar som också utövar ett betydande inflytande över verksamheten och vad som låter sig göras, till exempel det närmast ofrånkomliga inslaget av osäkerhet i tidiga skeden och de rutiner och system som myndigheten använder för att hantera information.

Ytterligare ett återkommande exempel i de intervjuer VTI har genomfört är det växande antalet krav på utformningen av infrastrukturen, som tenderar att vara kostnadsdrivande, men där en bedömning av sådana konsekvenser verkar ha saknats vid införandet i flera fall. Implikationen är, enligt rapportförfattarna, att det kan krävas andra förändringar först eller parallellt med initiativ som tar sikte på att direkt styra kostnaden och dess hantering, för att sådana styrsignaler ska bli menings- och verkningsfulla.

Sammantaget pekar studien på behovet av en mer grundläggande och fördjupad förståelse för olika förutsättningar och hur de samspelar eller konkurrerar med varandra.