Högt tempo på Trafikanalys

Nu är vi inne i en intensiv period på Trafikanalys, med högt tempo i statistikproduktionen och flera tunga rapportleveranser. Se till att ni är "up to date" här på vår webbplats, för då får ni veta mer hur väl vi i Sverige lyckas med att nå våra transportpolitiska mål, vad vi på Trafikanalys tycker bör göras för att stärka kontrollen över kostnaderna i den nationella infrastrukturplaneringen och hur vi bedömer utvecklingen av fordonsflottan de närmaste åren.

Vi brukar varje år sucka över att det här med prognoser generellt är oerhört svårt, men ”just detta år är det av olika skäl extra svårt”. Och i år stämmer det verkligen! På bara några månader har den moderna, globalt sammanlänkade ekonomin ställts inför stora påfrestningar, med hot om tullar, stoppade tullar, tillbakadragna tullar och försämrade relationer mellan forna vänner. Oron för inflation och räntor har ersatts av en växande konjunkturoro. Eftersom nyregistreringen av bilar till stor del styrs av ekonomin är det därför inte så konstigt att vi bedömer det som svårare än någonsin att göra fordonsprognoserna. Något som också är spännande kopplat till fordonsprognoserna är att vi nu för första gången lägger in informationen i vårt nya visualiseringsverktyg, vilket sedan tidigare innehåller publicerad statistik och data kopplad till våra årliga måluppföljningar.

En nyhet som jag också vill flagga lite särskilt för är att det nu har tillsatts en s.k. bokstavsutredning som får i uppdrag att analysera och föreslå hur tillgången till hållbara, fossilfria och koldioxidsnåla drivmedel för sjöfarten och luftfarten i Sverige kan främjas. Utredaren ska analysera hur tillgången kan tillgodoses genom produktion i Sverige och genom import. Utredaren ska vidare ta fram en handlingsplan för arbetet med att främja tillgången på hållbara, fossilfria och koldioxidsnåla drivmedel för sjöfart och luftfart. Det här uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2026.

Förutom att det är ett angeläget utredningstema så ser jag det här som extra spännande eftersom det är jag som kommer att fungera som utredare och jag ser fram emot att tillsammans med medarbetare utforska området, bland annat genom många branschkontakter.  

//Mattias